Machedoux

De Oude Streek

Gegratineerde geitenkaas op appel en zoetzure prei met roze pepers

Ingrediënten

  • 400 gram Machère
  • 2 appels
  • 2 dunne preien (alleen het wit gebruiken)
  • 200 gram suiker
  • 2 deciliter witte wijnazijn
  • zout en peper
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel roze pepers (op azijn)

Voorbereiding
Snijd de prei in schijven van 1 centimeter, blancheer deze en laat ze afkoelen. Kook de azijn in met suiker, zout en peper (naar smaak) tot een lekker zoet-zuur verhouding ontstaat.
Voeg de prei en de roze pepers bij de azijn en kook het geheel nog even door. Doe alles heet in een inmaakpot en laat afkoelen.
Schil de appels en maak 12 plakken van elk 2 millimeter dik en een doorsnede van 4 centimeter.
Snijd 12 plakken Machère van 3/4 centimeter dikte af.

Bereiding en opmaak
Bak de appelschijfjes licht aan, zorg ervoor dat ze stevig blijven.
Leg ze op een bakplaat en houd ze warm.
Smeer op iedere appel wat honing en draai er – naar smaak – peper uit de molen overheen. Leg op iedere plak appel een plak Machère en gratineer alle plakken in een hete oven tot de kaas begint te kleuren en te smelten.
Leg op elk bord 3 plakken appel met kaas en doe er wat van de gemarineerde koude prei bij.

Serveer het gerecht direct met een mooie Sancerre.

Dick Soek, chef-kok van ’t Schathoes Verhildersum